Bezoekers en vrijwilligers over AutiRoze

Bezoekerservaringen


Wij kunnen wel vertellen hoe leuk AutiRoze is en hoe welkom jullie zijn. Maar er gaat natuurlijk niets boven een goede recensie. Deze mensen zijn bij AutiRoze geweest en vertellen hun ervaringen over hun bezoeken.

Johnmarie (22), bezoeker van AutiRoze :

Ik ben Johnmarie, ik ben 22 jaar en ik woon in Eindhoven.
Sinds vorig jaar ben ik regelmatig in Pand54 als bezoeker van AutiRoze. Het is een fijne plek om naartoe te gaan.
Er werken gezellige, gastvrije mensen, waar je veel lol mee kan maken. Ook met de andere bezoekers heb ik vaak een leuk contact.
Het is fijn dat er zo’n organisatie bestaat voor LHBT-mensen, waar je leuke activiteiten kan doen. Denk hierbij aan spelletjes, kletsen of gewoon wat drinken.
Ook is het een leuke plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik vind dat er veel meer van dit soort plekken zouden moeten zijn!!!
Voor mij is het een plek waar ik nog heel vaak naartoe wil blijven gaan.
Groeten, Johnmarie

Saskia (56), vrijwilligster, over de meedenktank

Een maand geleden mocht ik invallen als vrijwilliger voor de meedenktank van Autiroze in Eindhoven. Ik was nog nooit aanwezig bij Autiroze, maar voelde me er meteen op mijn gemak. De rustige, open en gastvrije sfeer sprak me aan. Iedereen werd hartelijk en persoonlijk ontvangen. Mensen gingen makkelijk met elkaar in gesprek aan de bar. Niet iedereen had zin om mee te doen aan de meedenktank, maar dat was prima. Zij die wel mee wilden praten, gingen mee naar de ‘tuinkamer’, waar we rustig in gesprek konden gaan. Mijn rol was die van gespreksleider. Het gesprek verliep open en respectvol. Ik hoefde enkel af en toe samen te vatten. Na een groepsgesprek van ruim een uur voegden wij ons weer bij de groep. Ook al was ik niet meer nodig als vrijwilliger, toch ben ik met plezier gebleven. Het was gewoon gezellig: mensen in gesprek met elkaar genietend van een drankje en nootjes. Al behoorde ik niet tot ‘de doelgroep’, ik voelde mij er welkom. Ik hoop dat heel veel mensen met autisme en homo-, biseksualiteit en genderindentiteitsvragen bij Autiroze veel fijne avonden en gesprekken zullen hebben. Ik ben graag af en toe als vrijwilliger aanwezig.

Saskia Sliepenbeek
Stichting boekenwerk logo

Carina Bronkhorst (Stichting Boekenwerk), bezoekster van AutiRoze :

Tijdens mijn bezoek aan AutiRoze meedenktank in Eindhoven met als thema “arbeid”, heb ik met veel plezier gepraat met de verschillende mensen die zich bezig willen houden met (betaald) werk.
Wat ik prettig vond was de open sfeer en het vertrouwen om met elkaar de ervaringen te delen die men heeft opgedaan tijdens de zoektocht naar werk.

De open sfeer in het gebouw: ligging en aankleding van de ruimtes helpen zeker mee om je op je gemak te voelen bij AutiRoze. En dat je midden in het centrum van zo’n prachtige tuin gebruik kunt maken om bijvoorbeeld huiswerk te maken, zoals iemand mij vertelde, is helemaal geweldig!

Carina Bronkhorst (Stichting Boekenwerk)

Iris, (34 jaar), bezoekster van AutiRoze, over de meetings:

AutiRoze is een sociale activiteit voor LHBT’ers met autisme die net zo anders is als jij.Tijdens de bijeenkomsten van AutiRoze kun je “gewoon” jezelf zijn. Precies die zaken die het voor mensen met autisme vaak lastig maken om zomaar een vreemd café binnen te stappen en met onbekenden te praten, spelen niet bij AutiRoze. Niemand verwacht dat je je aanpast aan een norm die jou niet past of je houdt aan ongeschreven regels die je niet kan doorzien. Het is fijn om te ervaren dat er een plek is waar de dominante normen van de maatschappij bij de buitendeur geparkeerd worden en niet mee naar binnen gaan. De eerste keer voelde voor mij meteen vertrouwd. De vrijwilligers zorgen voor een hartelijke ontvangst in een gemoedelijke sfeer. De activiteiten zijn net zo divers als het publiek; de ene keer worden er spelletjes gespeeld, de andere keer wordt er stevig gediscussieerd over onderwerpen die de doelgroep na aan het hart liggen. Je kunt altijd zelf beslissen waar je wel en niet aan meedoet. Kijk op de kalender, kies een activiteit, kom langs en ervaar hoe het anders kan.

Iris Westerhof Amsterdam pride 2017

Daantje (33), bezoekster van AutiRoze, over de meetings:

Als ik naar activiteiten ga voor lesbische/biseksuele vrouwen ben ik vaak heel gespannen en zenuwachtig. Ik kan dan nooit helemaal mezelf zijn en ben enorm bezig met gedachten als “kom ik niet raar over”, ”komen er lastige vragen waardoor ik moet gaan uitleggen dat ik begeleid zelfstandig woon of dat ik geen betaald werk kan doen”, “is de sfeer veilig”, “wat wil ik over mezelf vertellen”, “worden er (vervelende) grapjes gemaakt over mensen met autisme”, etc.
Het was voor mij dan ook een verademing om naar een bijeenkomst van AutiRoze te kunnen en daar te ervaren dat ik me heel makkelijk kan ontspannen en helemaal mezelf kan zijn. Ook heb ik op 2 belangrijke vlakken van mijn leven aansluiting en herkenning. Geen zorgen meer over lastige vragen; iedereen op zo’n bijeenkomst weet wel wat een WAJONG-uitkering inhoudt bijvoorbeeld.
Nu nog wat meer vrouwen op de bijeenkomsten en ik ben helemaal tevreden!

Lauren (29), vrijwilligster, vertelt over AutiRoze:

Bij onze meetings komen mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en met heel verschillende karakters. Toch is er iets dat ons allemaal bindt; namelijk de affiniteit met autisme en seksuele diversiteit. Hierdoor voelen veel bezoekers zich snel thuis en vrij om zichzelf te kunnen zijn. Ik zou de sfeer omschrijven als zowel rustig als gezellig. Als vrijwilliger probeer ik een beetje het overzicht te houden op wat er gebeurt en op te letten of mensen niet buiten de groep vallen. Omdat ik zelf ook autisme heb vind ik dat soms best lastig! Tijdens de meetings zijn de vrijwilligers herkenbaar aan badges of roze shirtjes, maar we doen zelf ook gewoon mee met de activiteiten en met socializen. Ik heb echt het idee dat ik bijdraag aan een bijzonder en uniek initiatief, en de positieve feedback die we krijgen van bezoekers is fijn!