Ga naar de inhoud
Trans autiroze

Transgender en autisme


Autiroze ook voor Transgenders met autisme

Naast dat op alle activiteiten van AutiRoze transgenders welkom zijn (er staat immers een ‘T’ in LHBTI) kunnen we bijeenkomsten die alleen bedoeld zijn voor transgenders met autisme organiseren.

AutiRoze voor en door transgenders met autisme

Voor deze mensen hebben wij het volgende aanbod.

Reguliere bijeenkomsten
Bijeenkomsten van AutiRoze staan open voor transgenders.
Meestal is er een kamer beschikbaar om je desgewenst om te kleden.

Transgender bijeenkomsten
We kunnen aparte bijeenkomsten voor transgenders organiseren. Of, wanneer en hoe dat gebeurd is afhankelijk van de behoefte.
Deze bijeenkomsten zijn vindbaar in de agenda, zoek op “transgender” in de titel.

Met deze activiteiten richten we ons specifiek op deze groep omdat we uit ervaring weten dat het prettig is om herkenning bij elkaar te vinden en om ervaringen uit te wisselen. Transgenderbijeenkomsten zijn laagdrempelig, hebben een informeel karakter en zijn gericht op ontmoeten en gezelligheid. Soms nodigen we een spreker uit voor een lezing of vertonen we een film of documentaire of verzinnen iets anders gerelateerd aan het thema. Als je zelf een idee of behoefte hebt dan horen we dat ook graag. Je kunt hiervoor mailen naar [email protected]

Online contact
Ook online chatten is mogelijk via een eigen kanaal op Discord (zie online meedoen). Er is daar onder andere een apart kanaal voor transgender onderwerpen.

Persoonlijk contact
Op dit moment hebben we twee vrijwilligers die aanspreekbaar zijn als ervaringsdeskundigen: Daan (transman) en Victor (maverique, een nonbinaire genderidentiteit). Geef het dus gerust aan als je een persoonlijke vraag hebt waar je mee zit en die je aan één van ons wilt stellen. Mogelijk kunnen we er zelf direct of even later op reageren of je op het spoor brengen van andere organisaties. Je kunt hiervoor mailen naar [email protected].


Achtergrondinformatie


Transgender?

Je spreekt over een transgender persoon als er een mismatch is tussen het geslacht dat bij geboorte werd toegekend en de eigen beleving of gewenste uiting van geslacht. Die beleving noemen we ook wel genderidentiteit, die uiting genderexpressie. Vaak -maar niet altijd- overwegen transgenders genderbevestigende medische ingrepen wat ook wel transitie wordt genoemd. Ongeveer 65% van transgender personen beleeft haar of zijn eigen geslacht geheel als vrouw dan wel als man (binair transgender) terwijl ca 35% dit niet zo beleeft (non-binaire transgenders). Op de Gender Unicorn kan iedereen aangeven waar volgens henzelf op ieder lijntje een markering past. Met name om nonbinaire gender-identiteiten te begrijpen is dit vaak behulpzaam en maakt het duidelijk dat er gewoon veel diversiteit onder mensen is.